El COPIB elabora un conjunt de recomanacions per a afrontar l’aïllament amb menors

El Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears (COPIB) ha elaborat un conjunt de recomanacions per a afrontar l’aïllament al qual obliga l’estat d’alarma decretat pel Govern de l’Estat, especialment dirigit per a les famílies amb menors al seu càrrec. Els nins i nines detecten quan alguna cosa no va bé o quan els adults se senten insegurs o espantats. Per aquest motiu, el primer i més important és explicar-los amb calma allò que està succeint i els motius pels quals hem de romandre a casa. Contràriament al que podem pensar, si tractam d’ocultar-los informació per a protegir-los sobre què és el COVID-19 o sobre què és l’aïllament, els menors poden recórrer a arguments fantasiosos, producte de la seva imaginació, per a compensar la falta d’informació. Amb això, correm el risc que imaginin escenaris aterridors i distants de la realitat.

És fonamental que els menors comprenguin que aquesta nova situació no són unes vacances, sense permetre que la por o el pànic s’apoderi d’ells. Per això, és important mantenir les rutines programades i establir alguns moments destinats a reflexionar sobre allò que aquesta succeint, allò que pensen i allò que els preocupa.

Tots sabem els beneficis de consensuar una rutina diària en el desenvolupament dels/de les nins/es, i aquesta situació no és diferent. En aquest sentit, establir un horari serà molt útil tant per als/a les menuts/des, com per als seus cuidadors.

No es tracta tant d’establir un horari fix, és important ser flexibles, com de tenir una sèrie d’objectius assolibles durant determinades franges horàries. Per exemple:

* Aixecar-se, endreçar-se, vestir-se (encara que sigui amb roba còmoda d’estar per casa)

* Berenar, aprofitar per a fer-los més complets i participar tots en la seva elaboració

* Tasques domèstiques: és un bon moment per a treballar l’autonomia dels menors en disposar de temps per a ensenyar-los tranquil·lament i de manera positiva: fer el llit, recollir l’habitació, col·laborar doblegant roba, organitzar algun calaix o armari junts… aquest tipus d’activitats els mantindrà entretinguts i els permetrà sentir-se satisfets

* Tasques acadèmiques que s’hagin facilitat des dels centres escolars o reforç amb els materials que es tenguin a casa

* Temps lliure després dels menjars i a mitjan horabaixa: la televisió, els videojocs, jocs de taula… És normal que s’incrementi el temps d’ús, cal ser flexibles, però fent-los saber que es tracta d’una situació extraordinària. Activitats com les manualitats, música, balls, jocs de taula, etcètera, poden oferir també distracció i moments relaxats i divertits a compartir entre tots

* Per als/a les més petits, preparar-los un bon bany al final de l’horabaixa perquè es relaxin i diverteixin

* Després del sopar es pot anticipar/organitzar allò que es farà durant la següent jornada, compartir una estona de lectura i practicar algun exercici de ioga o de respiració en el llit

* Els nins/es, igual que les persones adultes, poden estar nerviosos/es i més irritables per la inactivitat a mesura que vagin passant els dies de quarantena. És necessari saber que es produiran moments de tensió i és necessari preparar-se per a incrementar la tolerància

* A les cases en les quals hi hagi més d’una per* sona adulta, és important procurar també organitzar al llarg de la jornada algun relleu per a disposar d’un temps individual que permeti desconnectar i fer alguna activitat que els permeti relaxar-se també

* Evitar escoltar les notícies davant d’ells. És important que els adults estiguin informats, però es recomana fer-ho en moments i llocs en els quals no hi siguin els menors i consultant fonts oficials. Així i tot, cal no oblidar preguntar-los a ells també com es troben i què necessiten saber

* Encara que s’estigui a casa, no s’està aïllat. Actualment, disposam de molta tecnologia que ens permet estar connectats: vídeo-cridades, aplicacions per a fer cridades de diverses persones, com als padrins i padrines que, per prevenció, potser no poden estar en contacte directe amb la família aquests dies

Palma, 16 de març de 2020

Junta de Govern del COPIB

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>